Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Je moet niet over mensen praten, maar mét mensen.

Terugblik Sterke Verhalen 2023

31 oktober 2023

In de week van Wereldarmoededag (17 oktober) vond de tweede editie van Sterke Verhalen plaats. Sterke Verhalen is een project bedacht en uitgevoerd door ervaringsdeskundigen armoede uit Groningen en Drenthe. Met het project wil de groep het taboe om over armoede te praten doorbreken en het sterke verhaal vertellen. Hieronder volgt een terugblik op een bijzondere week.

Leven in armoede is meer dan een gebrek aan geld. Sociale uitsluiting en kansenongelijkheid spelen vaak een nog belangrijkere rol. Het is belangrijk om een luisterend oor te bieden. En dat iemand in je gelooft, zodat je kansen kan pakken om uit armoede te komen.

Sterke Verhalen middagen

Deze tweede editie vonden Sterke Verhalen middagen plaats in Coevorden, Stadskanaal, Groningen en Oldambt. Het waren indrukwekkende middagen met persoonlijke, gevoelige levensverhalen die het publiek stil maakten. Per middag vertelden vier ervaringsdeskundigen open over de moeilijke, ingewikkelde weg die ze aflegden. Ze vertelden over armoede, verslaving, schulden, eenzaamheid, dakloosheid, gebrek aan liefde en schaamte. Over patronen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Over het durven vragen van hulp, niet alleen aan professionals maar ook aan mensen die misschien toevallig jouw pad kruisen. Want juist diegenen kunnen ‘haakjes’ in het leven zijn.

Sterke Verhalen in Coevorden

De middag in Coevorden vond op dinsdag 17 oktober plaats in Ravelijn Verbindt, onder leiding van dagvoorzitter Annouchka Ringers-Straatsma (gemeente Coevorden). Wethouder Joop Slomp schoof aan bij het tafelgesprek.

Sterke Verhalen in Coevorden

“Het is nooit te laat om wat van je leven te maken”, ervaringsdeskundige Dennis in Coevorden.

Foto: gemeente Coevorden

Sterke verhalen in Stadskanaal

De volgende dag, woensdag 18 oktober, was Sterke Verhalen in Stadskanaal, in jeugdsoos De Kwinne. Dagvoorzitter Angelique Smid (Welstad) ging in gesprek met de ervaringsdeskundigen en Jur Mellies, wethouder armoede.

Sterke Verhalen Stadskanaal

“Je kunt helpen door je oor te delen en niet te oordelen”, ervaringsdeskundige Lineke in Stadskanaal

Foto: CMO STAMM

Sterke Verhalen Groningen

Donderdag 19 oktober vond de middag plaats in Groningen, in MFC De Wijert/Helpman. De middag kende twee dagvoorzitters, Lineke Smit en Maud Diemer (Sterke Verhalen).

Sterke Verhalen Groningen

Ervaringsdeskundige Soheel in Groningen: “We zijn allemaal mensen. We zijn hier om elkaar te helpen.”

Foto: CMO STAMM

Sterke Verhalen in Winschoten

De laatste middag vond op vrijdag 20 oktober plaats in Northbase Inloophuis in Winschoten. Deze bijzondere plek opende kortgeleden en is een thuisbasis voor veteranen. Iedereen is van harte welkom om hier te komen voor koffie en een goed gesprek. Dagvoorzitter Marike Broekema (CMO STAMM) ging met vier ervaringsdeskundigen in gesprek over hun verhaal.

Sterke Verhalen Winschoten

Ervaringsdeskundige Miranda tijdens de middag in Winschoten: “Het is zo belangrijk om iemand naast je te hebben staan die in je gelooft”.

Foto: MVBFotografie

Gesprekken tussen ervaringsdeskundigen en professionals

Elke middag voerden ervaringsdeskundigen en professionals gesprekken in twee- en drietallen. Dit zorgde voor onderlinge verbinding en respect. Een veel gehoorde uitspraak was “Je moet niet over mensen praten, maar mét mensen”. Er was vervolgens ook alle gelegenheid voor gesprekken tijdens de soep en broodjes waarmee de middag werd afgesloten.

een-op-een-gesprek-Sterke Verhalen Winschoten

In gesprek in Winschoten.

Foto: MVBFotografie

Uitreiking Zo-Kan-Het-Ook-award

Dit jaar werd voor het eerst de Zo-Kan-Het-Ook-award uitgereikt. Met deze award zet Sterke Verhalen een persoon of organisatie in het zonnetje die een belangrijke bijdrage levert aan het bestrijden van armoede. De award ging naar Stichting VoorDoor uit Wildervank. De award bestaat uit een bronzen beeld. Daarnaast ontving de stichting een cheque van 500 euro. Tiny van Stichting VoorDoor biedt samen met haar man en tal van vrijwilligers in een oud bedrijfspand achter hun woning een huiskamer voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Samen eten, samen een spelletje doen, samen zijn zonder oordeel, daar draait het om. Tiny was zichtbaar geëmotioneerd door de waardering voor haar burgerinitiatief. Kijk vooral terug hoe de stichting werd verrast met het winnen van de award, uit handen van Colin Mooijman:

Drie nieuwe podcasts

Het is van groot belang dat de verhalen van ervaringsdeskundigen worden gehoord (en benut). Iedereen kan in een situatie van armoede terechtkomen. Het is niet iets om je voor te schamen én je kunt er weer uit komen. Om deze verhalen vast te houden en voor een breder publiek toegankelijk te maken, is er sinds vorig jaar de Sterke Verhalen podcast. Dit jaar zijn er drie nieuwe podcasts opgenomen die te beluisteren zijn via Spotify.

Een praatplaat en een gedicht

Naast de mooie gesprekken die  plaatsvonden, zijn er nog twee mooie dingen ontwikkeld die we graag delen. Zakelijk tekenaar Wietske Westra maakte een praatplaat van de middag in Coevorden. Deze praatplaat kan dienen in gesprekken over armoede. Laat je hier vooral door inspireren!

Praatplaat

Praatplaat Wietske Westra tijdens Sterke Verhalen Coevorden

Tijdens de middag in Winschoten schreef beleidsmedewerker Anke de Klerk, die ook dichter is, een prachtig gedicht wat heel treffend beschrijft wat mensen in een lastige situatie nodig hebben. Deel dit gedicht vooral!

Gedicht Vang me

Gedicht ‘vang me’ door Anke de Klerk, Sterke Verhalen Winschoten

 

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.

Gerelateerd.

© 2024 CMO STAMM - Disclaimer - Privacyverklaring - Sitemap

X